Британският външен министър Джеймс Клевърли трябва да посети Китай в края

...
Британският външен министър Джеймс Клевърли трябва да посети Китай в края
Коментари Харесай

Британският външен министър посещава Китай този месец

Британският външен министър Джеймс Клевърли трябва да посети Китай в края на този месец, споделиха трима души, осведомени с въпроса, представени от " Ройтерс ".

Дългоочакваното пътешестване е за стабилизиране на турбулентните връзки сред двете страни.

Външните министерства на двете страни не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар.

Клевърли се очакваше да посети Китай към края на юли, но пътуването по този начин и не се реализира, защото Китай разгласи непредвидената промяна на сътрудника му Цин Ган с някогашен китайски външен министър и деец дипломат Ван И.

Цин изчезна, преди да бъде сменен на 25 юли, като детайлностите зад отстраняването му останаха неразбираеми от китайското държавно управление. Той не се е появявал обществено от края на юни.

Клевърли трябва да кацне в Пекин на 29 август, каза един от източниците. Другите два източника споделиха, че пътуването се чака към края на месеца, без да прецизират дати.

И тримата източника пожелаха анонимност заради чувствителността на въпроса.

Клевърли ще бъде най-високопоставеният английски чиновник, посетил Китай след пандемията, откакто връзките се утежниха поради проблеми, в това число репресиите на Пекин в Хонконг и отношението му към уйгурските мюсюлмански малцинства в Синцзян.

През май министър-председателят Риши Сунак разгласи, че Пекин съставлява най-голямото предизвикателство за световната сигурност и разцвет.

Сунак също е под възходящ напън от страна на някои депутати от неговата ръководеща Консервативна партия, които се стремят да втвърдят политиката на Лондон по отношение на Китай. 

След като Пекин отстрани Коронавирус рестриктивните мерки по-рано тази година, голям брой високопоставени европейски и американски чиновници посетиха страната. Няколко висши държавни чиновници на Обединеното кралство посетиха Китай през последните месеци, само че тези пътувания бяха относително скромни в съпоставяне.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР